Tilbake

Statlige føringer for barn og unge

Statlige føringer er styringsdokumenter fra staten som legger føringer for hvordan tjenestene skal arbeide i Andøy kommune. Kommunene er lokale, politiske enheter som har fått ansvar for forvaltning og tjenesteyting, og må forholde seg til gjeldende lover og retningslinjer, både nasjonalt og internasjonalt.

Lover, forskrifter, rundskriv og veiledere fra staten legger føringer for de  tjenester som tilbys og arbeidet som utføres i kommunen vår. Staten peker også på satsningsområder og kommer med råd og veiledning til hvordan løse de utfordringer kommunene står ovenfor. 

Nedenfor vil vi vise til noen av de mest aktuelle Statlige føringene for arbeidet vårt med utsatte barn og unge:

Veileder for samarbeid om tjenester til barn, unge og deres familier

Til enhver tid er det barn og unge som har behov for et sammensatt tjenestetilbud med oppfølging som involverer flere aktører i velferdstjenestene. Noen vil ha slike behov allerede fra fødselen av, og andre vil få behov for slike tjenester underveis. For å styrke oppfølgingen av utsatte barn, unge og deres familier, er det med virkning fra 1. august 2022 vedtatt bestemmelser om samarbeid, samordning, barnekoordinator og individuell plan.

Helsedirektoratet har utarbeidet en veileder for dette samarbeidet.

Les veilederen her.

Forskrifter

En forskrift er en rettslig bindende regulering som må ha hjemmel i lov. Forskrifter gis som regel av Kongen i statsråd, et departement, et kommunestyre eller fylkesting, alt etter hva den aktuelle lovhjemmelen bestemmer.

Forskrifter må ha hjemmel i gyldig lov, og kan i likhet med lover ikke gis tilbakevirkende kraft. Forskriften må holde seg innenfor lovhjemmelen, og må ikke være i strid med andre lover; i så fall vil den ikke kunne gjøres gjeldende. I tillegg må forskriften kunngjøres for å ha rettslig virkning(Jusleksikon.no).

Forskrift om fastlegeordning i kommunene

Forskrift om habilitering og rehabilitering, individuell plan og koordinator

Forskrift om individuell plan etter helselovgivningen og sosialtjenesteloven

Forskrift om kommunens helsefremmende og forebyggende arbeid i helsestasjon og skolehelsetjenesten

Forskrift om kommunens plikt til å sørge for øyeblikkelig hjelp og døgntilbud

Forskrift om medvirkning og tillitsperson

Stortingsmeldinger og reformer

Stortingsmelding 6 – Tett på – tidlig innsats og inkluderende fellesskap i barnehage, skole og SFO

Vi skal ha en barnehage og skole som gir muligheter for alle barn og unge – uavhengig av sosial, kulturell og språklige bakgrunn, kjønn, kognitive og fysiske forskjeller. Det krever inkluderende fellesskap og tidlig innsats. Regjeringen vil i denne stortingsmeldingen legge til rette for at kompetansen kommer tett på barna og elevene. Vi vil blant annet styrke det tverrfaglige samarbeidet og setter i gang et varig kompetanseløft på det spesialpedagogiske feltet for ansatte i barnehager, skoler og PP-tjenesten. Regjeringen vil også legge til rette for et mer likeverdig SFO-tilbud, og at flest mulig skal kunne gå på SFO, uavhengig av bakgrunn.

Les stortingsmeldingen her

Barnevernsreformen – Oppvekstreformen

Barnevernsreformen trådte i kraft 1.januar 2022. Kommunene får nå mer ansvar på barnevernsområdet. Reformen skal bidra til å styrke arbeid med forebygging og tidlig innsats.

Les mer om reformen her

Opptrappingsplan mot vold og overgrep

Denne opptrappingsplanen gir en oversikt over dagens situasjon, over tiltak for å bekjempe vold og overgrep, og over hovedutfordringene knyttet til vold og overgrep. Planen inneholder både kortsiktige og langsiktige tiltak og strategier for å møte disse utfordringene.

Les opptrappingsplanen her